Blog

VMware vCloud Connector in Amsio Cloud

Amsio krijgt regelmatig van partners de vraag of er mogelijkheden zijn om de lokale infrastructuur bij de klant te migreren naar de cloud.  Dat is logisch, als je je bedenkt hoe makkelijk het zou zijn als je vanaf je eigen vCenter server een machine zelf naar de cloud kan migreren. Amsio is al enige tijd aan het zoeken naar de juiste oplossing voor onze partners. Er zijn diverse bedrijven die zich zelfs specialiseren in cloud migraties, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Het meest voorkomende nadeel is dat Amsio de partner moet voorzien in licenties voor elke machine die gemigreerd moet worden. Persoonlijk vind ik dat niet de ideale situatie. Natuurlijk kan en wil Amsio onze partners helpen bij het inrichten van vCloud Connector, maar het zou toch ook handig zijn als een partner zelf migraties kan doen zonder hiervoor contact op te nemen met Amsio?

Dit is precies wat VMware vCloud Connector doet. Het product ondersteunt vSphere 4.x en 5.x omgevingen. Daarnaast is vCloud Connector sinds kort gratis te downloaden. vCloud Connector biedt de mogelijkheid om Amsio Cloud te koppelen aan vSphere. Hiervoor zijn 2 appliances nodig: de vCloud Connector Node en de vCloud Connector Server.

De vCloud Connector Server zorgt voor het vCloud Connector component in vCenter. Hiervoor moet de vCloud Connector Server worden geregistreerd met vCenter. Nadat de server appliance is aangemaakt en opgestart, is dit via de web interface in een paar stappen te doen. Daarnaast worden in de vCloud Connector Server ook de vCloud Connector Nodes geregistreerd. De complete installatie handleiding is terug te vinden in het Documentation Center van VMware.

Afb.1Afb. 2

Via dit scherm kan ik nu mijn vCenter en mijn Cloud beheren. Het zou nu ook mogelijk moeten zijn om machines vanuit mijn vCenter omgeving te migreren naar Amsio Cloud. Om dit te testen heb ik een Windows Server 2012 R2 machine aangemaakt in vCenter. Binnen de vCloud Connector plugin zoek ik vervolgens de virtuele machine op kies ik onder het menu “Action” de optie “Copy”. Op het nieuwe scherm zie ik de optie om “Amsio Cloud” als destination te kiezen. Daarna komt er een optie om een “catalog” te kiezen.

Afb. 3

Afb. 4

Vervolgens kies ik mijn eigen VDC en daarna komt het scherm waar ik op heb gewacht. Na het kopiëren naar de catalog kan ik aangeven dat de machine direct naar een vApp kan deployen. Wanneer ik het vinkje aanzet komt er direct een lijst met opties bij. Het eerste wat opvalt is dat standaard “Enable guest customization” aan staat. Aangezien ik graag de machine wil houden zoals hij is en niet wil dat mijn machine ‘gesysprepped’ wordt, zet ik het vinkje maar weer uit. Het netwerk zet ik op “direct” en ik kies het netwerk waaraan ik de machine wil hebben. Dan is er nog een optie om de vApp te starten na het voltooien. Verder zie ik nog de optie om het tijdelijke vApp template weer te verwijderen uit de catalog. Dat is wel zo fijn want in dit geval hoef ik alleen de machine in een vApp te hebben en niet in mijn catalog.

Afb. 5

Daarna volgt er nog een validatie scherm. Dit is erg fijn; mocht ik namelijk ergens een foutje hebben gemaakt dan zie ik dat meteen. En in dit geval lijk ik ook een foutje gemaakt te hebben. Ik zie onderstaande meldingen:

Afb. 6

De eerste melding is van de kant van de hoster. Omdat in dit geval ik dat zelf ben, kan ik het natuurlijk gemakkelijk aanpassen. De tweede melding is van de node in mijn vCenter. Binnen de web interface zie ik geen configuratie mogelijkheid voor het verhogen van de “staging area”. Na het inloggen op de machine via SSH kom ik tot de conclusie dat de /data partitie net zo groot is als de “staging area”.

Afb. 7

Wanneer ik de VM properties van de node bekijk, zie ik dat de 2e hard disk net zo groot is als de /data. De 2e disk van 40GB heb ik vergroot naar 80GB en ik voer daarna het script resize_disk.sh uit. (/opt/vmware/hcagent/scripts/resize_disk.sh)

Afb. 8

Nu heb ik wel een disk van 80GB. Hetzelfde doe ik aan de Service Provider kant. Wanneer ik nu de validatie opnieuw uitvoer zie ik geen fouten meer en krijg ik de optie om de migratie te starten.
Aan de rechter kant zie ik het ‘copy proces’ lopen. Als ik mijn muis erover houd, zie ik enkele statistieken verschijnen. Ook zie ik dat vCenter een export job heeft gestart.

Afb. 9

Afb. 10

Afb. 11

Wanneer de Export klaar is, zie ik in vCloud dat er in mijn catalog een ‘import job’ is gestart.
Daarna zie ik dat er een vApp wordt aangemaakt in vCloud met de naam van de machine en dat de machine wordt aangemaakt.

Afb. 12

Afb. 13

Conclusie
vCloud Connector maakt gebruik van de standaard migratie functionaliteit van vCloud/vSphere. Machines migreren gaat nog steeds op dezelfde manier als altijd: een export maken, importeren in je catalog en vanuit je catalog weer deployen naar je vApp. Deze manier van migreren heeft een aantal voor- en nadelen. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Alle stappen worden voor je gedaan. Je hoeft zelf niet meer handmatig te exporteren en importeren;
  • Doordat het automatisch gaat is het altijd sneller dan handmatig en de kans op fouten is minimaal;
  • Wanneer de installatie gedaan is, kun je ook meteen je cloud beheren vanuit vCenter: 1 centrale plek om al je omgevingen te beheren;
  • Uit te breiden met meerdere clouds en/of vCenter servers;
  • Migraties kan je zelf uitvoeren. Er is geen tussenkomst van derden nodig.

Nadelen:

  • De machine moet uit staan om te migreren;
  • Doordat de kopieerslag 2x wordt uitgevoerd (1x naar de catalog en 1 keer naar de vApp) duurt de migratie langer;
  • De nodes kunnen veel storage nodig hebben wanneer er grote machines gemigreerd worden.

Het blijkt uiteindelijk dus heel eenvoudig om uw on-premise VM zelf te migreren naar Amsio Cloud. De bovenstaande voor- en nadelen kunnen u helpen de afweging te maken. Bij vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.


About Ivo Hoefakker

System Engineer - Amsio

Goodbye Amsio

For years we have served you with cloud and managed services.
Since 2017 we have joined the Sentia group after a friendly takeover.
Now the time has come to say goodbye Amsio, welcome Sentia.

We will continue to provide you managed services in the cloud as Sentia
and will be retiring the Amsio brand and websites soon
We invite you to visit the Sentia universe and their related websitesContinue to:

Goodbye Amsio

You will be redirected to the sentia site in seconds